Rambergsvallen, Hisingen, Göteborg.

Sweden.
Allsvenskan.
29 September.
BK Häcken-Örgryte IS 2-0 (0-0)
Publik: 3642.Arenan: Rambergsvallen är hemmaplan för BK Häcken, den tar in 7000personer, även om det då verkligen är helt smockat... Arenan uppfördes 1935 som, som det kallades, "Statskommunalt reservarbete". Sedan invigningen har flertalet om och tillbyggnationer gjorts. Häcken har idag fått garantier om en ny arena dock och den är hett efterlängtad då Rambergsvallen inte håller allsvensk standard speciellt länge till. Publikrekordet ligger på 8379 åskådare från år 2000 då IFK Göteborg gästade, en siffra som ter sig totalt omöjlig idag med tanke på hur fullt det känns med 5tusen. Arenan har dock en familjär och go feeling men det räcker tyvärr inte i dagens elitfotboll.

Program: Ett program som inte säger så väldigt mycket men fyller sin grundläggande funktion varken mer eller mindre.
Fans: Detta var ett derby mellan ett Häcken som gick otroligt bra för tillfället och hade lite häng på toppen och ett Örgryte som var i desperat poängbehov för att få nytt kontrakt, fansen kanske borde slutit upp bättre men stämningen var god mellan klackarna vilket även visades genom den förmatch mellan supporters till de båda lagen som pågick innan matchstart. Häckenfansen blev gladare ju längre matchen led men är ännu färre än bortalaget så klackmässigt vann ändå bortalaget även om gästernas humör blev sämre ju längre matchen led.
Lagen: BK Häcken är en förhållandevis ung klubb som bildades 1940. Namnet kommer av den gröna häck som löpte där klubben bildades. Häcken är ett av få allsvenska lag som helt saknar segrar i såväl allsvenskan som svenska cupen. Klubben har länge dragits med usla publiksiffror men även om de ej skjutit i höjden så börjar det komma alltmer folk och titta på klubben i dessa dagar. 2009 var man länge med och nosade på toppen och var ytterst när final i svenska cupen. Häcken arrangerar även varje år Gothia Cup, världens största ungdomsturnering, vilken ger klubben en mycket bra ekonomi vilken är grunden för att föreningen överhuvudtaget ska existera.
Örgryte IS som var kvällens gäster är en av de två klubbar som spelade den första fotbollsmatchen som gått av stapeln i Sverige, på Heden i Göteborg den 22maj 1892 då man mötte Lyckans Soldater en match Örgryte vann med 1-0.
Örgryte har 12 SM-guld, det senaste 1985 och övriga 12 stycken togs med det sista 1913 så det finns meriter även om de är långt bak i tiden. Man har även en titel i svenska cupen, från år 2000. Idag spelar Örgryte dock i superettan efter att ha blivit nedflyttade 2009.
Matchen: Det var verkligen ett derby, rätt tufft med två utvisningar, bägge drabbade gästerna. Först åkte David Leinar, mttbacken ut i den 28e minuten och sedan gästernas stora ikon och profil Marcus Allbäck i den 68e. Efter Allbäcks utvisning tryckte Häcken på än mer och fick utdelning i den 79e minuten man fortsatte sedan och fick även 2-0 i den 84e. Inte bara de två Öisarna på planen blev utvisade utan även tränaren Åge Hareide.

Övrigt: Att det ovan står "Rambergsvallen, Hisingen, Göteborg" beror på Häckens jakt på en identitet som just Hisingsklubb och inte Göteborgsklubb.In English: Rambergsvallen is located on the big island Hisingen in Gothenburg and is home for BK Häcken. The capacity of the arena is 7000. This game was a derby betweeen the hometeam and the guest Örgryte IS. It's was a real derbygame with two sent-offs for the guest, also the manager of Örgryte was sent of. The hometeam won with 2-0 and it wasn't much to do for the guest with two less players on the field in the last minutes.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0