Kopparvallen-Åtvidaberg.

Sweden.
Allsvenskan.
24 April.
Åtvidaberg FF-IFK Göteborg 2-1 (0-0)
Publik: 5785.Arenan: Kopparvallen öppnades ursprungligen 1920 men namnet Kopparvallen fick man först 1936. Under de 90år som passerat har ett flertal om/tillbyggnationer gjorts på arenan. Den klassiska entrén till arenan (som syns på bild nedan) byggdes 1937 och bilden på den är en av de mest klassiska idrottsplatsbilderna i Sverige.
Till år 2000 tog man bort löparbanorna inför den första säsongen av nya Superettan. Arenan har varit skådeplats för såväl europeiska cupmatcher där hemmalaget mött såväl Chelsea som Bayern München under 70-talet samt var även platsen där Tysklands em-lag 1992 huserade. Även självaste Pele har varit här, med Brasilien 1966.
Idag tar arenan in 8000personer (även om det är mycket svårt att tro då det kändes väldigt fullt när vi var där och det då saknades mer än 2000personer till fullsatt).Program: Tyvärr fick jag ej tag i något program, det är ofta svårt på bortaläktare, lyckades dock få en blick på en läktargrannes och det var ett helt okej program, tämligen tunnt men med det nödvändiga i. Helt okej således.


 Bortaläktaren (svårt att få en bra bild med meterhöga staket och väl inne är det ju omöjligt)

Fansen: Kopparslagarna som de heter var på plats, förvisso kan det ha att göra med att jag stod i bortaklacken men jag hörde dom bara tre gånger(bortsett från målen). En gång när Tomas Olsson, IFK:s Åtvidfostrade spelare, kom in, en gång när de på slutet sjöng "Heja Bruket" och en gång runt paus när de sjöng "ÅFF". Detta var deras första match med många bortafans på plats så stämningen var god ändå. De är inte många klacksupportrar men många som minns de gamla goda tiderna som det heter.

Lagen: Åtvidaberg FF är ett av Sveriges mest klassiska lag och vi finner en del spelare som representerat såväl Åtvidaberg som gästerna för dagen, IFK Göteborg. Däribland Thomas Wernersson, Ralf Edström och en nutida i ovan nämnda Tomas Olsson. Åtvidaberg. Åtvidaberg har två sm-guld (1972, 73) och två cupguld (1970, 71) på meritlistan och är förutom de framgångarna mest kända för europaframgångar med bl.a. en kvartsfinal i Europacupen (nuvarande CL), en kvartsfinal i cupvinnarcupen samt de klassiska matcherna mot dåtidens giganter i Bayern Munchen som man pressade till straffar efter totalt 4-4 efter full tid.
1982 åkte man ur Allsvenskan och få trodde nog att klubben skulle orka ta sig tillbaka, man hade ett samarbete med Djurgårdens IF några år men det är avslutat nu och iår gör man alltså comeback i allsvenskan. En tung inledning och matchen denna text och dessa bilder är ifrån är deras första seger under comebacksäsongen.
Matchen: Matchen var mellan två lag i oerhört stort poängbehov, Åtvidaberg för att inte komma för långt efter i botten redan efter 8omgångar och den stora guldfavoriten IFK Göteborg för att de överhuvudtaget skulle ha en realistisk chans att fortsätta drömma om guld. Första halvlek var rätt lam även om det fanns några halvdana chanser, andra halvlek var tämligen ung när domaren blåste straff för gästerna. Fram stiger vänsterbacken Hjalmar Jonsson och skjuter en rätt dålig straff som målvakten fint räddar. Detta ger givetvis hemmalaget energi och man får senare in 1-0 efter ett frisparksinlägg. Gästerna kvitterar genom underbarnet Robin Söder men det hjälper föga då även hemmalaget får en straff i matchen och till skillnad från gästernas straff sitter denna och hemmalaget kan avgå med segern via 2-1. Hemmalagets första seger för säsongen är ett faktum och man äter in lite av övriga bottenlags försprång medan gästerna nu får se gulddrömmarna försvinna redan i åttonde omgången.
Övrigt: Man kan säga mycket om hur bortfans behandlas etc, men det vi upplevde här var otroligt bra. Mycket trevligt folk, även om de kanske var lite väl stressade över att ha med storstadsfans att göra. Mycket trevligt folk och ett besök på Kopparvallen rekommenderas varmt för alla och envar.

 (bonusbild, bredvid Kopparvallen ligger bandyplanen)

English: Kopparvallen in Åtvidaberg, Åtvidaberg has only 7000 inhabitants and is most famous for it's former typewriterfactory Facit. The club has been playing in the highest swedish league for 15seasons. They have been playing in lower series since 1982 but is 2010 back in the Allsvenskan again. Åtvidaberg FF has won the swedish championship twice (72,73) and the swedish cup twice (70,71).


Örjans Vall-Halmstad.

Sweden.
Allsvenskan.
6 Juli.
Halmstad BK-IFK Göteborg 0-0.
Publik: 9247.Arenan: Örjans Vall byggdes 1922 och invigdes då av kronsprins Gustav Adolf. Sedan dess har dock en del moderniseringar skett, man tog bl.a. bort löparbanorna under 80-talet. Det är inte bara Halmstad BKs hemmaplan utan huserar även IS Halmia. Idag är den extremt omodern och det talas mycket om en ny arena i Halmstad.
Publikkapaciteten är ungefär 15500 även om det under Halmstad BK-IFK Göteborg 2004 var 16867 personer innanför vändkorsen, det är publikrekordet med nuvarande utseende på arenan.Program: Ett helt okej program som då skiljde sig från en del andra klubbars som då hade ett tidningsliknande program. Innehöll lite smått och gott och duger väl för en bortasupporter som bara läser allt en gång/år. Frågor kan väl ställas hur kul det är att läsa för den vane Örjans Vall besökaren dock.Fansen: HBK-fansen försöker så gott de kan att skapa stämning men de är tyvärr för få för att lyckas höras, ett tjugotal i en klack hörs inte mycket när de större lagen kommer med sina bortaföljen. Småtrevligt annars, man drar mest folk under sommarmånaderna när man möter de större lagen. Under de kyligare månaderna halveras publiksiffrorna.Lagen: Halmstad BK är ett av de mer framgångsrika mindre lagen i Sverige med sina fyra sm-guld (det senaste 2000) och sin långvariga sejour i allsvenskan. Man har fostrat spelare som Niclas Alexandersson, Stefan Selakovic, Mikael Nilsson och framförallt Fredrik Ljungberg. De sista åren har man fått slåss för att undvika den absoluta botten.Matchen: Detta var första matchen efter uppehållet för u21-em och första matchen utan Pontus Wernbloom för gästernas del. Det fanns en del chanser åt båda håll men 0-0 var väl kanske inte rättvist förvisso då bortalaget skapade mest men det var inte så mycket att säga om.

Övrigt: Halmstad som stad på sommaren är fenomenalt och det drar alltid massa bortasupportrar varje sommar.

English: Örjans Vall is a old stadium, built back in 1922, they have made a few changes since then but it still a stadium that's feels very old. In the summertime there is always much more people here then the rest of the year. Halmstad, the city, is a summertown and thats means a lot also for the club.

Rimmåsvallen-Stenshult (Henån).Här var det ingen match när jag var här men foton blev det. Torp Goifs hemmaplan.

English: When i wisit this arena there wasn't a game there but i had my camera with me and took some pictures anyway. It's located in Stenshult, Henån on the westcoast of Sweden and the hometeam is Torp Goif.

Telenor Arena-Oslo

Norway.
Pre-season game.
Saturday 24 Jan.
Stabaek IF-IFK Göteborg 0-0.
Publik: 4000.Arenan: Telenor Arena var vid vårt besök helt nybyggt och faktiskt inte 100% klart invändigt. 
Arenan ligger en kort bit från Oslo Centrum men har goda bussförbindelser och är lätt att ta sig till. Dock var inte allt färdigt skyltmässigt, vi hoppas iaf fler skyltar kommit upp, när jag och min reskamrat var där.  
Arenan i sig ligger inte i det roligaste området, mer av industriområde än något annat. Grå och rätt trist.
Väl inne var det lika grått som utvändigt. Det är en arena som helt klart är perfekt för att spela träningsmatcher under vintern i, men att ha denna som hemmaarena en hel säsong känns inte alltför roligt.
Det var givetvis inga "fel" med arenan dock, man såg bra även från bortasektionen snett bakom målet men det är en tråkig känsla därinne. Arenan tar c.a. 15000. Här arrangeras en hel del annat än fotbollsmatcher dessutom, bl.a. kommer Eurovision Song Contest arrangeras här i maj 2010.Program: Det såg vi inte till något och således antar vi iaf att inget fanns.

Fansen: Nu var detta förvisso en träningsmatch och vi stod på bortasektionen vilket kan göra det knepigare att bedöma hemmafansens ljudstryka, men det var verkligen inget att hänga i granen.
Det hade åkt en buss från Götet med fans och ytterligare fans privat (däribland vi) medan hemmalaget inte hade något att sätta emot fansmässigt.Lagen: Stabaek bildades 1912 och för oss svenskar är det en välkänd klubb då en hel del svenskar de senaste åren spelat här, däribland f.d. landslagsforwarden Daniel Nannskog. Laget vann även serien 2008 och det var pricken över i:et för tränare Jon Jönssons lagbygge.
Matchen: En träningsmatch där gästerna ska vara nöjda med resultatet då hemmalagets Alanzinho var fullkomligt briljant och kunde satt både en,två och tre bollar. Annars var det en bra träningsmatch men mest från hemmalagets sida som givetvis inte ville förlora premiärmatchen i sin nya arena.Övrigt: Som alltid när det bara finns en linje från en arena blir det överfullt på bussen/bussarna därifrån in till City, men det var smällar man fick ta, resan blev ju gratis.

English: Telenor Arena is the home for Stabek, one of the best teams in Norway. This game that we visit was the first game ever played here. The arena wasn't even totally finished at the time but the game was played anyway.
The stadium is just one year old.

Gamla Ullevi-Göteborg.

Sweden.
Allsvenskan.
11 April.
IFK Göteborg-Djurgårdens IF 6-0 (4-0)
Publik: 18.276
Arenan: Gamla Ullevi har funnits i olika skepnader i drygt 100år men denna versionen invigdes 2009 och är således ny. Arenan är hemmalag för IFK Göteborg, Gais samt Örgryte IS den så kallade "Göteborgsalliansen" samt för landets damlandslag, här spelas även finalerna i världens största ungdomsturnering Gothia Cup.
Man har haft problem med mattan då tre lag som hemmalag sliter enormt på den.
Publikkapaciteten är 19000 men det är sällan den kapaciteten som gäller då säkerhetsavstängingar etc ofta gäller.Program: Då det är flera lag som spelar här och alla har olika program lämnar vi denna kategori. De är av skiftande kvalité och innehåll.
Fansen: IFK Göteborgs matcher blev 2009 kända som de matcherna i Sverige med bäst tryck, speciellt under höstens guldjaktsmatcher då stödet delvis höll god europaklass. Även under hymnen "Snart skiner Poseidon" är det fenomenal stämning på IFK:s matcher.
Gais som är nummer två i staden har ibland hyfsat tryck men är betydligt färre än IFK och har således sämre stämning.
Örgryte IS spelar 2010 i landets näst högsta serie men har en trogen skara som skapar lite väsen, man skapar även bra tifon ibland.
Arenan är dock byggd så det blir bra stämning från hemmaklackarna som står på övre norra läktaren.
Lagen: IFK Göteborg bildades 4oktober 1904 och är Sveriges genom tiderna mest framgångsrika förening med bl.a. 18 Sm-guld (det senaste 2007), två uefacuptitlar och flera deltaganden i Champions League samt framgångar i det som föregick Champions League, Europacupen.
Djurgårdens IF är från Stockholm och bildades 1899 (Djurgårdens IF som huvudföreningen heter bildades dock redan 1891 men fotboll togs in 1899. Man har 11 SM-guld (det senaste 2005) och dominerade svensk fotboll under 00-talets första år.Matchen: IFK satte högsta fart och gick till halvtidsvila med 4-0 i ryggen och med ett jubel från läktarplats. Det var härlig värme på läktarna och hemmafansen sjöng och önskade ironiskt bortafansen glad påsk i ramsan "Glad Påsk Djurgården, Glad Påsk Djurgården 4-0 till Blåvitt". I andra halvlek gör Ragnar Sigurdsson mål från 60meter och festen för hemmafansen fortsatte. IFK Göteborg slogs sedan i toppen och var svenska mästare med 30minuter kvar av säsongen men slutade tvåa, Djurgården fick kvala sig kvar i allsvenskan och lyckades hänga kvar i sista minutrarna mot Assyriska.Övrigt: Gamla Ullevi har ju haft problem med att fansen hoppar på läktarna vilket gett skakningar i husen på andra sidan ån, detta har nu börjat åtgärdats via motvikter som stabiliserar upp det hela när fansen hoppar synkat och detta ska se till att de boende slipper problem med gungande hus.

English: Gamla Ullevi is the home for the three biggest clubs in Gothenburg, IFK Göteborg, Gais and Örgryte IS. It's also home of the Swedish national team for women and also host the finals of the worlds largest youthtournament, Gothia Cup.
The pictures is taken from the first match IFK Göteborg ever played there, against Djurgårdens IF from Stockholm in april 2009.


Välkommen till Groundhopping-En arena, en plan, en kamera...

Välkommen hit!

Detta är en nystartad blogg med fokus på olika arenor runt om i först och främst Sverige, men det kan även dyka upp andra arenor när vi har besökt en sådan.
Vi har följt våra svenska favoritlag i många år och har alltmer blivit intresserad även av arenorna man besökt, i denna blogg kommer ni dels få se bilder från en del elitarenor men framförallt från lägre serier och då främst i Göteborgsområdet.
Vi kommer inte ha något fast schema utan besöker arenor i den takt vi har tid,pengar och lust till allt för att ha motivationen på topp när vi gör det. Med tanke på vårt enorma fotbollsintresse kommer det bli en hel del ändå.

Väl Mött och hoppas ni ska gilla bloggen.

Arenahoppande Gänget.

RSS 2.0