Klingkärr, Vrångö, Göteborgs södra skärgård

Sweden
Division 6 C Göteborg
29 maj
Vrångö IF - Önnereds IK 4-0 (4-0)
Publik: ca 60-75

Arenan: Klingkärr ligger i ett mycket naturskönt skogsområde på Vrångö. Arenan hade en mindre läktare på ena långsidan och två lite större på den andra. På kortsidan fanns ett ganska stort klubbhus samt en nybyggd kiosk som invigdes vid just denna match. Underlaget är naturgräs.

Program: Saknades.

Fans: Några klackar i egentlig mening fanns ej men några barn höll igång en stund med att skandera "Heja Vrångö" i andra halvlek. Annars märktes det på tjötet och tillropen att Vrångö ändå är ett lag som engagerar sina supportrar. Några bortafans märktes inte av dock.
Lagen: Hemmalaget Vrångö IF i blå och vita dräkter har anor sedan 1910-talet då öns första fotbollsplan på Nötholmen byggdes av två snickare från Göteborg. På 1930-talet började man spela träningsmatcher mot lag från Göteborg samt de andra öarna. 1946 hade man en ny plan på Vingen som även Donsö ville använda. Donsö frågade om Vrångöspelarna ville spela med dem och nu hade öarna ett gemensant lag som hette Donsö IS. 1948 sprack samarbetet och det som nu är Vrångö IF bildades.
Helgröna Önnereds IK bildades 1964 och kommer från stadsdelen Önnered i södra Göteborg. Hemmamatcherna spelas på Apelsinplan.

Matchen: Det såg ut att kunna bli en ganska jämn historia inledningsvis då de båda lagen kände på varandra men redan efter 9 minuter satte hemmalaget 1-0 och kunde därefter ta över. 2-0 kom 9 minuter senare och fyra minuter därefter i minut 22 sköt Vrångö in en snygg frispark från långt avstånd till 3-0. I samband med målet skadade sig Önnereds målvakt i vad som såg ut som en sträckning. Men han fortsatte spela och gjorde det därefter bra.
I minut 31 kom 4-0 och Vrångö hade ett par riktigt vassa lägen att utöka ytterligare men fick inte in bollen. Önnered hade en nick i ribban i slutet av första halvlek men kom inte närmare än så.

I andra halvlek kom Önnered stundtals mer in i matchen men överlag var det Vrångö som styrde spelet och hade bud på ytterligare mål, men Önnereds haltande målvakt höll tätt resten av matchen.

Övrigt: Inträde betalades inte vid entrén utan samlades in under andra halvlek, något originell metod.
In English: Klingkärr is located on Vrångö, the island furtest south with ferry acces in the archipelago of Gotheburgh. It is a beutifully located field with relatively high standards both in regards to stands and kiosk facilities. The new kiosk being opened on this very day, selling drinks and hotdogs etc for very reasonable prices. The home team Vrångö IF dominated this match against the mainland club Önnereds IK and had scored 4-0 already after 31 minutes, however the score stayed despite plent of chances for the blue-white home side.

Rambergsvallen, Hisingen, Göteborg.

Sweden.
Allsvenskan.
29 September.
BK Häcken-Örgryte IS 2-0 (0-0)
Publik: 3642.Arenan: Rambergsvallen är hemmaplan för BK Häcken, den tar in 7000personer, även om det då verkligen är helt smockat... Arenan uppfördes 1935 som, som det kallades, "Statskommunalt reservarbete". Sedan invigningen har flertalet om och tillbyggnationer gjorts. Häcken har idag fått garantier om en ny arena dock och den är hett efterlängtad då Rambergsvallen inte håller allsvensk standard speciellt länge till. Publikrekordet ligger på 8379 åskådare från år 2000 då IFK Göteborg gästade, en siffra som ter sig totalt omöjlig idag med tanke på hur fullt det känns med 5tusen. Arenan har dock en familjär och go feeling men det räcker tyvärr inte i dagens elitfotboll.

Program: Ett program som inte säger så väldigt mycket men fyller sin grundläggande funktion varken mer eller mindre.
Fans: Detta var ett derby mellan ett Häcken som gick otroligt bra för tillfället och hade lite häng på toppen och ett Örgryte som var i desperat poängbehov för att få nytt kontrakt, fansen kanske borde slutit upp bättre men stämningen var god mellan klackarna vilket även visades genom den förmatch mellan supporters till de båda lagen som pågick innan matchstart. Häckenfansen blev gladare ju längre matchen led men är ännu färre än bortalaget så klackmässigt vann ändå bortalaget även om gästernas humör blev sämre ju längre matchen led.
Lagen: BK Häcken är en förhållandevis ung klubb som bildades 1940. Namnet kommer av den gröna häck som löpte där klubben bildades. Häcken är ett av få allsvenska lag som helt saknar segrar i såväl allsvenskan som svenska cupen. Klubben har länge dragits med usla publiksiffror men även om de ej skjutit i höjden så börjar det komma alltmer folk och titta på klubben i dessa dagar. 2009 var man länge med och nosade på toppen och var ytterst när final i svenska cupen. Häcken arrangerar även varje år Gothia Cup, världens största ungdomsturnering, vilken ger klubben en mycket bra ekonomi vilken är grunden för att föreningen överhuvudtaget ska existera.
Örgryte IS som var kvällens gäster är en av de två klubbar som spelade den första fotbollsmatchen som gått av stapeln i Sverige, på Heden i Göteborg den 22maj 1892 då man mötte Lyckans Soldater en match Örgryte vann med 1-0.
Örgryte har 12 SM-guld, det senaste 1985 och övriga 12 stycken togs med det sista 1913 så det finns meriter även om de är långt bak i tiden. Man har även en titel i svenska cupen, från år 2000. Idag spelar Örgryte dock i superettan efter att ha blivit nedflyttade 2009.
Matchen: Det var verkligen ett derby, rätt tufft med två utvisningar, bägge drabbade gästerna. Först åkte David Leinar, mttbacken ut i den 28e minuten och sedan gästernas stora ikon och profil Marcus Allbäck i den 68e. Efter Allbäcks utvisning tryckte Häcken på än mer och fick utdelning i den 79e minuten man fortsatte sedan och fick även 2-0 i den 84e. Inte bara de två Öisarna på planen blev utvisade utan även tränaren Åge Hareide.

Övrigt: Att det ovan står "Rambergsvallen, Hisingen, Göteborg" beror på Häckens jakt på en identitet som just Hisingsklubb och inte Göteborgsklubb.In English: Rambergsvallen is located on the big island Hisingen in Gothenburg and is home for BK Häcken. The capacity of the arena is 7000. This game was a derby betweeen the hometeam and the guest Örgryte IS. It's was a real derbygame with two sent-offs for the guest, also the manager of Örgryte was sent of. The hometeam won with 2-0 and it wasn't much to do for the guest with two less players on the field in the last minutes.


Valhalla IP, Göteborg.

Sweden.
Träningsmatch.
13 Februari.
IFK Göteborg-FC Trollhättan 1-0 (0-0)
Publik: 1297.

Arenan:
Valhalla IP är en klassisk "försäsongsarena" i Göteborg. Den är även hemmaplan för Kopparberg Göteborg FC i damallsvenskan samt för Qviding i div.1 Södra. Under försäsongerna så spelar i regel såväl IFK Göteborg, Örgryte IS, Gais samt BK Häcken träningsmatcherna här ibland även om de tre sistnämnda ibland spelar träningsmatcher intill sina träningsanläggningar. Arenan tar i dagsläget cirka 4000 åskådare.Program: Fanns ej vad jag minns.

Fans: Av de 1297personerna som bänkat sig höll iaf 1290 på IFK Göteborg, det blir inte så mycket till klackar på sådana här matcher utan det blir mer allmänt gött tjöt på läktarna. Klassisk träningsmatchpublik således.

Lagen: IFK Göteborg har presenterats redan, FC Trollhättan är en ihopslagning från 2001 av Trollhättans IF och Trollhättans FK. Målet med att slå ihop klubbarna var enkel: det var dags för en elitklubb i Trollhättan. Ett mål man uppnått nu då man spelar i Superettan. IFK Göteborg har genom alla år haft nära samarbeten med Trollhätteklubbarna och många är de spelare som plockats från Trollhättan till blåvitt och som lånats ut från IFK till Trollhättan för att få speltid.
Matchen: Som träningsmatcher är mest, IFK var det skickligare laget som hemmahörande i högre serie man är och även om siffrorna bara skrevs till 1-0 efter mål av Stefan Selakovic i matchminut 71 så var det rättvist även om matchen blev oväntat hård resultatmässigt.

Övrigt: Vi tyckte det var riktigt kallt här, men då visste vi ej vad som väntade under årets försäsong.

In English: Valhalla IP is a stadium in the central parts of the town, nearby Ullevi Stadium and Scandinavium (home of the towns hockeyteam, Frölunda Indians). Valhalla has a capacity of 4000 and is home for the ladies team Kopparberg/Göteborg FC and for the third division team Qviding FIF. Valhalla is also home for the bigger clubs in Gothenburg during the pre-season mostly because it has artificial grass. The game was a pre-season game between IFK Göteborg and Trollhättan FC and it was a typical pre-season game nothing more and nothing less.

Åkeredsvallen 2 - Göteborg

Sweden
Division 7 C Göteborg
22 maj
Proletären FF - Menisken IF 4-1 (1-0)
Publik: runt 8

Arenan:
Officiellt på förbundets hemsida heter den Åkeredsvallen men skylten bar det pampiga namnet Stavdal Arena. Arenan ligger i stadsdelen Näset i södra Göteborg.
Arenan hade 2 fullstora planer, en a-plan med naturgräs och en b-plan med konstgräs, samt några mindre. Alla minutiöst instängslade. Vår match gick av stapeln på b-plan. Det gick att klättra in genom öppningar i staketet men det gick inte att komma in med rullstol.

Några läktare fanns inte, men ett par bänkar fanns utplacerade. A-plan hade en liten träläktare på ena sedan med två trappsteg som var ca 10m lång. Arenan sköts av Näsets SK

Program: Fanns ej.

Fans: Det var några åskådare på andra sidan, dock oklart vilket lag de höll på.

Lagen: Proletärens FF är en kommunistisk idrottsförening grundad 1972. Deras dräkter är helröda och mottot är "Idrott åt alla!" Lite ironiskt kan tyckas att de spelar hemmamatcherna i en föga proletär villaförort.


Menisken IF grundades 1974 genom en sammanslagning av två korplag. De spelar sina hemmamatcher som så många andra på den här nivån på Heden i centrala Göteborg där man hållit till sedan det las konstgräs där. Tidigare spelade man på Kannebäcksplan men tränade på Kobbegården och innan det på just Åkeredsvallen. Lagdräkten är vita tröjor och svarta byxor och strumpor. Klubbmärket skapades i början av 90-talet och draken representerar kinarestaurangen Peking där klubben höll sina möten.


Matchen: Serieledande Proletären mot nästjumbon Menisken kändes på förhand som en ganska ojämn historia. Tidigt kunde man se att Proletären var något vassare men utan att skapa så mycket farliga lägen. Så småningom kunde de dock få in 1-0 som stod sig in i den korta pausvilan. I andra hade Menisken till en början gaskat upp sig och stretade emot bra och kunde även kvittera efter ett långskott från vänster där Proletärens målvakt var ganska skevt placerad. Efter målet vaknade dock hemmalaget och la in en växel till. Efter 2-1 kändes det inte som Menisken hotade så mycket mer och 3-1 och 4-1 blev spikarna i den berömda kistan.

Övrigt: Matchens kommentar var "Alla som är bra går upp" en Meniskenspelare inför en offensiv hörna.
Bonusbild på A-plan


In English:
Åkeredsvallen as its officially called (sponsor name Stavdal Arena according to the sign) is a small arena in the suburb of Näset in southern Gothenburgh, Sweden. It does not have a very large spectator capacity... Just a small two-step stand on the main field and a couple of wooden benchen by the second field. The second field has artificial grass and was the venue for this match. There is plenty of fencing around all the fields.
This wasa match in the local league Division 7 C i Gothenburg. The home team Proletären FF is a communistic club founded in 1972 playing in all red. Proletären means Proletarian. Menisken IF means Meniscus and was founded in 1974 and today plays their home games at Heden in the centre of the city, among many other clubs at this level.

League leaders and home team Proletären was slightly better from start to finish, but had difficulties creating great chanses in the first half. The score in half time was 1-0 and in the second half guests Menisken started better and equalized with a long shot. This seem to have been a wake up call for Proletären who once more took control of the events and won with comfortably 4-1.


Fredriksskans IP-Kalmar.

Sweden.
Allsvenskan.
26 September.
Kalmar FF-IFK Göteborg 2-1 (1-0)
Publik: 6667.Arenan: Fredriksskans invigdes 1918 och tar idag 9000 åskådare ungefärligt jämnt fördelat mellan stå och sittplats. Fredriksskans kommer inte vara Kalmars arena länge till ty man bygger en arena som ska tas i bruk till 2011års säsong.  Fredriksskans används även av friidrottare varvid den är försedd med löparbanor vilket gör att avståndet till planen blir längre för fotbollspubliken.Program: Fick tyvärr inte tag i något och lämnar därhän det därhän.Fansen: Kalmar FF:s klack hade en liten del av ena långsidesläktaren men hördes extremt sällan, En ny arena kan nog göra mycket även för deras supporterkultur. Att detta var en match som Kalmarfansen på hela arenan hemskt gärna vinner iom att det var storstadslag på besök och en av de eviga toppkonkurrenterna i serien var uppenbart dock. Lugnt och fint dock och småtrevligt.Lagen: Kalmar FF bildades 1910 under namnet IF Göta men namnet var upptaget, 1912 bytte man till IF Gothia för att sedermera bli Kalmar FF.
Kalmar FF är inte en av de mest vinstrika föreningarna i riket direkt men ståtar med ett sm-guld från 2008 som man i mångt och mycket kan tacka den skickliga tränaren Nanne Bergstrand för, Nanne som mer har haft en form av managerroll. Man har även vunnit svenska cupen 3 gånger (1981,1987 samt 2007).
Efter sm-guldet 2008 fick Kalmar FF kvala till Champions League och ställdes mot Debrecen, som sedan gick till gruppspelet. Kalmar förlorade borta med 2-0 mycket för att man var för försiktiga och inte vågade spela på samma sätt som i allsvenskan, i hemmareturen spelade man som vanligt och vann med 3-1 men åkte ut på bortamål men hade bud på flera mål till.
Klubben symboliseras idag i mångt och mycket av den defensiva mittfältsdynamon Henrik Rydström.
Matchen: Matchen hann bara bli nio minuter gammal innan Kalmar gör 1-0 och gästerna har uppenbart svårt att skapa riktigt farliga lägen, Göteborg saknade sin storstjärna Tobias Hysén vilket märktes. 1-0 stod sig till paus.
I matchminut 73 drar gästernas Sebastian Eriksson på sig sitt andra gula kort för dagen och blir således utvisad. Kalmar som varit farligare hela matchen gick nu ner sig en del och Hannes Stiller kan kvittera för gästerna i minut 76. Ett resultat de flesta antagligen trodde skulle bli slutresultatet men Kalmar maler på och gästerna börjar alltmer lida av att de är en man mindre, med 4minuter kvar av ordinarie tid gör sedan hemmalaget 2-1 genom Ricardo Santos och det blir även slutresultatet. Kalmar FF vinner fullt rättvist en rätt medioker fotbollsmatch. Resultatet innebär att Kalmar fortfarande jagade topplagen och att IFK tappade lite i jakten.Övrigt: Fredriksskans och Kalmar har mycket småstadskänsla över sig men ändå en trevlig stämning i mångt och mycket, dock är det givetvis helt rätt att det byggs något nytt för arenan håller verkligen inte allsvensk klass. Ett tips är att klä sig varmt ty det blåser ofta rätt friskt här iom närheten till vattnet.English: Fredriksskans IP is located in the east of Sweden, in Kalmar. It is the home for Kalmar FF the Swedish Champions back in 2008. The Stadium will only remain as the home of the club this year because in march 2011 the new stadium in the town will be built. The new stadium is really needed for the club because Fredriksskans is not a good stadium to play football in these days. The capacity is 9000.

 The tv-studio.

RSS 2.0