Kopparvallen-Åtvidaberg.

Sweden.
Allsvenskan.
24 April.
Åtvidaberg FF-IFK Göteborg 2-1 (0-0)
Publik: 5785.Arenan: Kopparvallen öppnades ursprungligen 1920 men namnet Kopparvallen fick man först 1936. Under de 90år som passerat har ett flertal om/tillbyggnationer gjorts på arenan. Den klassiska entrén till arenan (som syns på bild nedan) byggdes 1937 och bilden på den är en av de mest klassiska idrottsplatsbilderna i Sverige.
Till år 2000 tog man bort löparbanorna inför den första säsongen av nya Superettan. Arenan har varit skådeplats för såväl europeiska cupmatcher där hemmalaget mött såväl Chelsea som Bayern München under 70-talet samt var även platsen där Tysklands em-lag 1992 huserade. Även självaste Pele har varit här, med Brasilien 1966.
Idag tar arenan in 8000personer (även om det är mycket svårt att tro då det kändes väldigt fullt när vi var där och det då saknades mer än 2000personer till fullsatt).Program: Tyvärr fick jag ej tag i något program, det är ofta svårt på bortaläktare, lyckades dock få en blick på en läktargrannes och det var ett helt okej program, tämligen tunnt men med det nödvändiga i. Helt okej således.


 Bortaläktaren (svårt att få en bra bild med meterhöga staket och väl inne är det ju omöjligt)

Fansen: Kopparslagarna som de heter var på plats, förvisso kan det ha att göra med att jag stod i bortaklacken men jag hörde dom bara tre gånger(bortsett från målen). En gång när Tomas Olsson, IFK:s Åtvidfostrade spelare, kom in, en gång när de på slutet sjöng "Heja Bruket" och en gång runt paus när de sjöng "ÅFF". Detta var deras första match med många bortafans på plats så stämningen var god ändå. De är inte många klacksupportrar men många som minns de gamla goda tiderna som det heter.

Lagen: Åtvidaberg FF är ett av Sveriges mest klassiska lag och vi finner en del spelare som representerat såväl Åtvidaberg som gästerna för dagen, IFK Göteborg. Däribland Thomas Wernersson, Ralf Edström och en nutida i ovan nämnda Tomas Olsson. Åtvidaberg. Åtvidaberg har två sm-guld (1972, 73) och två cupguld (1970, 71) på meritlistan och är förutom de framgångarna mest kända för europaframgångar med bl.a. en kvartsfinal i Europacupen (nuvarande CL), en kvartsfinal i cupvinnarcupen samt de klassiska matcherna mot dåtidens giganter i Bayern Munchen som man pressade till straffar efter totalt 4-4 efter full tid.
1982 åkte man ur Allsvenskan och få trodde nog att klubben skulle orka ta sig tillbaka, man hade ett samarbete med Djurgårdens IF några år men det är avslutat nu och iår gör man alltså comeback i allsvenskan. En tung inledning och matchen denna text och dessa bilder är ifrån är deras första seger under comebacksäsongen.
Matchen: Matchen var mellan två lag i oerhört stort poängbehov, Åtvidaberg för att inte komma för långt efter i botten redan efter 8omgångar och den stora guldfavoriten IFK Göteborg för att de överhuvudtaget skulle ha en realistisk chans att fortsätta drömma om guld. Första halvlek var rätt lam även om det fanns några halvdana chanser, andra halvlek var tämligen ung när domaren blåste straff för gästerna. Fram stiger vänsterbacken Hjalmar Jonsson och skjuter en rätt dålig straff som målvakten fint räddar. Detta ger givetvis hemmalaget energi och man får senare in 1-0 efter ett frisparksinlägg. Gästerna kvitterar genom underbarnet Robin Söder men det hjälper föga då även hemmalaget får en straff i matchen och till skillnad från gästernas straff sitter denna och hemmalaget kan avgå med segern via 2-1. Hemmalagets första seger för säsongen är ett faktum och man äter in lite av övriga bottenlags försprång medan gästerna nu får se gulddrömmarna försvinna redan i åttonde omgången.
Övrigt: Man kan säga mycket om hur bortfans behandlas etc, men det vi upplevde här var otroligt bra. Mycket trevligt folk, även om de kanske var lite väl stressade över att ha med storstadsfans att göra. Mycket trevligt folk och ett besök på Kopparvallen rekommenderas varmt för alla och envar.

 (bonusbild, bredvid Kopparvallen ligger bandyplanen)

English: Kopparvallen in Åtvidaberg, Åtvidaberg has only 7000 inhabitants and is most famous for it's former typewriterfactory Facit. The club has been playing in the highest swedish league for 15seasons. They have been playing in lower series since 1982 but is 2010 back in the Allsvenskan again. Åtvidaberg FF has won the swedish championship twice (72,73) and the swedish cup twice (70,71).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0